JobsAssist.com - Jobs Resources & Placement Papers
Get Vyom Interview Success Kit Now!
» Now 9,000 Questions & Answers !!
» 10,000+ Pages | Written by 58 Subject Experts | 81 Question Categories
» Every Successful Candidate has this!
Special

Click here to register on India's Fastest growing Job site.

Main Menu

JobsAssist Home Home
 Freshers Jobs Freshers Jobs
Latest Freshers Jobs Latest Jobs
Add Freshers Jobs to My Yahoo My Yahoo!
Free Vyom Career Magazine Free Career Mag
 IT Companies Placement Papers IT Placement Papers
 Govt. Sector Companies Placement Papers Govt. Sector Papers
 5000 IT Companies Directory IT Directory
 Free Magazines Free Magazines
 Consultants Directory Consultants
 Training Institutes Directory Training Inst.
 Interview Questions Interview Questions
 Motivational Quotes Motivational Quotes
 Call Center Information Call Center Info
 Final Year Projects Final Year Projects
 Jobs Discussion Forums Jobs Forum
 Vyom Resume Submitter Resume Submitter
 Free Resume Builder Downloads Free Resume Builders
 Contact Us Contact Us


Resume Submitter

Vyom Network
    Vyom Resources
    Source Codes
    Online Exams
    Discussions World
    Free eBooks
    20,000 Downloads

HOT Resources
Free Career eMagazine


Search JobsAssist
Google




Welcome to JobsAssist - Single Stop for Complete Career Resources

Home » Placement Papers » TCS Placement Papers » TCS Placement Paper 117
Join VYOM-JOBS and receive latest 2008 Placement Papers for FREE

 

TCS Placement Paper 117


Error iconIf you are looking for guaranteed success in your next interview, get an ebook, that contains all the possible Interview Questions.

CLICK HERE TO GET VYOM INTERVIEW SUCCESS KIT TODAY!

Contains over 9,000 solved Interview Questions asked in most MNC interviews.

Receive Genuine Job Information & latest Walk-in details in your mailbox everyday! Join our Yahoo! Group by entering your email in the form below:



(For Example: Software Testing Jobs, BPO Jobs, J2EE Jobs, etc.)




Sample test  paper conducted on 8th March 2008 at LUCKNOW.

TCS PAPER ON 8th MARCH AT LUCKNOW

Hi friends, I m YUSUF KHAN (MCA 2006-09)from BBDNITM LKO. I was appeared in TCS recruitment process on 8th march 2008 at BBDNITM lko. There were three rounds- written test (online), TI (technical interview) and

HR round.
Basically TCS recruitment process starts with the online exam.

ROUND 1
Online exam pattern:: It basically consist three sections- VERBAL,QUANT APTITUDE and CRITICAl reasoning.There was no sectional cut off. Tcs has fixed cutoff for whole written test it is not based on the high scorers. So as u complete the test ,the result will be displayed immediately and if u r selected then u r eligible for other rounds.

VERBAl SECTION:
:it consists of 10 Antonyms,10 synonyms and abt 10 to 12 ques based on passage reading.

SYNONYMS:
florid
mirage
furor
choleric
infirmity
pinnacle
voracious
slump
placate
expound
ANTONYMS:
lugubrious
retrospection
industry
mitigate
synergy
boorish
gamely
indigenous
fascinate
prostrate

(Actually these are the words which I got in my test paper, but I would advise not to waste ur time in learning English first coz no one can get more than two or three words, so donít worry for that just see all the words from previous papers.)

SECTION -2 (APTITUDE)
1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
Sol) log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then log 0.319=log0.318+(log(0.318-0.317)) = 0.3396

2)My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360). When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours). Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM

3) what's the answer for that : A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
Find ((A - C) u B) =? To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A, That will give us (A-C) 2's compliment of C=1's compliment of C+1 =11000101+1=11000110 A-C=11000101+11000110 =10001001

Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B 10001001 .OR . 00110011 The answer is = 10111011,
Whose decimal equivalent is 187.

4) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5)
Sol) initial x (1,1) = 3000 u hav to find from x(8,1)so u have x(1,1),x(1,2) ... x(7,7) = so u have totally 7 * 7 = 49 elementsu need to find for x(8,5) ? here we have 5 elements each element have 4 bytes : (49 + 5 -1) * 4 = 212 -----( -1 is to deduct the 1 element ) 3000 + 212 = 3212

5)The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ?
Sol) M=sqrt(100N) N is increased by 1% therefore new value of N=N + (N/100) =101N/100
M=sqrt(100 * (101N/100) )
Hence, we get M=sqrt(101 * N)

6)In two dimensional array X(7,9) each element occupies 2 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 1258 then what will be the address of the element X(5,8) ?
Sol) Here, the address of first element x[1][1] is 1258 and also 2 byte of memory is given. now, we have to solve the address of element x[5][8], therefore, 1258+ 5*8*2 = 1258+80 = 1338 so the answer is 1338.

7) The temperature at Mumbai is given by the function: -t2/6+4t+12 where t is the elapsed time since midnight. What is the percentage rise (or fall) in temperature between 5.00PM and 8.00PM?

8)If g (0)=g (1)=1
And g (n)= g (n-1) + g (n Ė2) find g (6);

9)Find the physical quantity represented by MOMENTUM *VELOCITY] / [LENGTH * ACCELERATION]?

10).Which is the largest prime number that can be stored in a 6-bit register?

11) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
ANS: 3212

12)Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
ANS: LINUX

13)In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234?
ANS:5

14) Number of faces, vertices and edges of a cube
ANS:6,8,12

15) Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:
M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8) ANS:19

16)If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as ---------
ANS: PCCKJ

17) Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j
c. 2i-3j d. -7i+j
ANS: (A)& (C).

18) What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668
ANS: (B). 2048

19)Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?
1,0,1,0,1,0
-1,-1,-1,-1,-1,-1
1,1,1,1,1,1
1,1,0,-1,0,-1

20). Match the following:
1. Male - Boy --->
a. A type of
2. Square - Polygon --->
b. A part of
3. Roof - Building --->
c. Not a type of

(All questions are repeated so learn the answers of all ques from previous year paper, so plz go through all prev year questions)

CRITICAL SECTION::
Actually this is the most important, scoring and deciding section of the test.

All the questions are from GRE BARON (strictly 12th edition) so go through all 5 model test paperís analytical section (1 to 5) given at last in Baron. No need to waste ur time and money in buying other books for TCS just go through Baron only ,all questions are from this book.

ROUND 2: TECHNICAL INTERVIEW::
Be prepared for the technical interview. Mostly its on the same day after one hour.Prepare few of ur subjects very well like C,C++,DS,DBMS(specially queries),OS,COMP Networks,OOPs concepts etc.Hey friends donít be afraid, thay wil not ask u anything in depth they just check ur awareness and ask only some basic conceptual questions. They may ask abt ur fav subjects bt still they ask u abt DBMS n other subjects that u hv studied in earlier sem, so donít tell them the names of the subjects in which u donít hv good command. If u donít know anything abt the ques asked by them then donít try to make false stories or guesses, just simply deny that u donít know, and always try to divert them towards ur fav subjects. They will ask u abt ur project ,if u hv done any, so be prepared for it, itís E R diagram, SRS,front end, back end,DFD,and overview of the project etc.Donít BE quiet, be talkative nd donít get embarrassed if u donít know the answer.be confident.i m attaching few most important ques of DBMS,SQL,C,C++ etc for TI , just go through them if u donít hv much time, it will be enough.So u people can download it or if u donít hv it just ask me on my e-mail(yusufkhan_mca@yahoo.co.in).

ROUND 3: HR ROUND::
The key elements for this ROUND according to me are-CCT i.e. be Calm,be Confident(not over confident) and be Talkative. Basically they ask u all those ques that are typically asked in all interviews so be prepared for it ,readymade answers.Normally they check ur confident level, English speaking, and wat efforts u hv done before coming to face HR interview. Just go through the home page of TCS website and collect in formations abt them like::

Who is chairman, CEO, CFO, COO of TCS, BOARD of directors, Companyís MISSION , VISION and VALUES, Target achieved by company during last few yrs, position of company in IT field etc.

Questions for HR (be prepared for atleast these ques)

1. Describe yourself??
2. ur hobbies(be prepared for this ques coz they will ask u much abt that ,if u say singing be prepare for a song,if u say joking be prepared to tell them a joke etc.)
3. Why u want to join TCS??
4. Where would u think urself after five years in TCS?
5. Why should I hire u??
6. they may ask u something abt tcs?its statistics, CEo,CFO etc.
7. whats ur fav time pass??
8. ur strength ,ur weakness (donít tel them any grt weaknes of urs like if u hv less communication skills, etc)
9. Do u have any role model?? Describe his/her achievements?
10. Finally they will ask u do u want to ask something from them? So if u hv some genuine ques to ask u may ask.




Join VYOM-JOBS and receive latest 2008 Placement Papers for FREE


Privacy Policy | Terms and Conditions
Vyom Network : Free SMS, GRE, GMAT, MBA | Online Exams | Freshers Jobs | Software Downloads | Programming & Source Codes | Delhi Info | Jobs, Discussions | Placement Papers | Free eBooks | Free eBooks | Free Business Info | Interview Questions | Free Tutorials | Arabic, French, German | IAS Preparation | Jokes, Songs, Fun | Free Classifieds | Free Recipes | Free Downloads | Bangalore Info | Tech Solutions | Project Outsourcing, Web Hosting | GATE Preparation | MBA Preparation | SAP Info | Web Hosting | Software Testing | Send Free SMS

Domain Registration | Windows Hosting | Linux Hosting | Java Hosting | Virtual Dedicated Server | Dedicated Server | Reseller Web Hosting | Unlimited Windows reseller hosting | Unlimited Linux reseller hosting | Cheap Windows reseller hosting | Cheap Linux reseller hosting | Cheap Windows hosting | Best Windows hosting | Windows hosting Multiple Domains | Unlimited Windows hosting | Compare hosting plans | Cheap Linux hosting | Best Linux hosting | Linux hosting Multiple Domains | Unlimited Linux hosting | Cheap asp.net hosting | Best asp.net hosting | unlimited asp.net hosting | Cheap asp.net reseller hosting | Unlimited asp.net reseller hosting | Java Features | Cheap Java hosting | Best Java hosting | unlimited Java Hosting | Unlimited Linux reseller hosting | Java Hosting Multiple Domains |


Placement Papers | Screensavers
Copyright ©2003-2017 JobsAssist, All Rights Reserved.
Page URL: http://www.jobsassist.in/placementpapers/tcs-placement-paper-117.asp

Download Yahoo Messenger | Job Interview Questions | Software Testing Tutorials | Winrunner Tutorial | Test Director Tutorial | C++ Projects